سفارش تبلیغ
صبا ویژن
سخن در بند توست تا بر زبانش نرانى و چون گفتى‏اش تو در بند آنى ، پس زبانت را چنان نگهدار که درمت را و دینار . چه بسا سخنى که نعمتى را ربود و نقمتى را جلب نمود . [نهج البلاغه]
 

 

 

وبلاگ های قرآنی Quranic Weblogs

سرپرست مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم: استفهام انکاری در قرآن، مخاطب را از غفلت خود آگاه می‌کند 

پرسش‌های انکاری در قرآن موجب می‌شود تا مخاطب از غفلت خود آگاه شود و بسیاری از حقیقت‌ها و واقعیت‌هایی را که فراموش کرده است، به خاطر آورد.

به گزارش قرآن بلاگ به نقل ازایکنا: حجت‌الاسلام والمسلمین «محمدصادق یوسفی مقدم» سرپرست مرکز فرهنگ و معارف قرآن کریم ضمن بیان این مطلب افزود: یکی از شیوه‌های قرآنی برای بیان حقیقت و آگاه کردن مخاطب، شیوه استفهام انکاری است.

این قرآن‌‌پژوه با اشاره به هدف به کاربردن این شیوه‌ در قرآن تصریح کرد: این شیوه مخاطب را به تأمل و اندیشیدن دعوت می‌کند و موجب می‌شود تا او در باورهای خود یک بازنگری داشته باشد.

 حجت‌الاسلام والمسلمین یوسفی‌مقدم با اشاره به انواع استفهام اظهار کرد: استفهام در ادبیات عرب به استفهام تقریری، ا استفهام انکاری و استفهام توبیخی تقسیم می‌شود که هر یک از آن‌ها با توجه به مخاطب و هدف مطرح شدن این پرسش‌ها به کار می‌رود.

 او یادآوری کرد: به کاربردن این شیوه موجب می‌شود تا مخاطب، باورهای خود را مورد تردید و سرزنش قرار دهند یا به حقیقت‌هایی اقرار کند.

 مسئول سابق فرهنگنامه‌های قرآنی مرکز فرهنگ و معارف قرآنی کریم با اشاره به این شیوه قرآنی تأکید کرد: خداوند در قرآن با ایجاد سئوال، آمادگی پذیرش مطلبی را در مخاطب به وجود می‌آورد تا او بتواند به‌درستی مطلب مورد نظر را تجزیه و تحلیل کند؛ به‌عنوان مثال می‌توان به سوره طه آیه 9 «و هل اتئک حدیث موسی» اشاره کرد.

 این محقق با اشاره به ضرورت الگو قرار دادن این شیوه قرآنی در دیالوگ‌های امروز جامعه تصریح کرد: همه ما می‌توانیم یک‌باره با اندیشه‌های نادرست مخاطبان خود برخورد نکنیم؛ بلکه با ایجاد سئوال او را در جهت باورهای درست هدایت کنیم.

 حجت‌الاسلام یوسفی‌مقدم اظهار کرد: همچنین پیامبران و امامان نیز در برخورد با مخاطبان خود از این شیوه منطقی بسیار استفاده کرده‌اند؛ چراکه این شیوه زمینه را برای ایجاد و انجام رفتار‌های صحیح و پذیرش اندیشه‌های درست فراهم می‌کند.

 این پژوهش‌گر در پایان با اشاره به مواردی که استفهام در قرآن به کار رفته است تصریح کرد: این شیوه گاه برای آگاهی و اتمام حجت مانند آیه 211 سوره بقره، گاه برای دعوت کردن مخاطبان به تأمل و اندیشیدن مانند سوره انبیاء آیه 62 تا 67، گاه برای رفع تردید و شبهه مانند آیه 94 سوره یونس و گاه برای عبرت‌آموزی مانند سوره یوسف آیه 7 و موارد دیگر به کار رفته است. 





  • کلمات کلیدی : اخبار قرآنی

  • ::: سه شنبه 86/10/11 ::: ساعت 11:39 عصر :::   توسط شهرمجازی قرآن کریم 
    نظرات شما: نظر